Zomertijd is genieten. Lekker cold brew koffie of een ijskoffie. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen cold brew en ijskoffie?
In principe is cold brew koffie gezet met koud water (kamertemperatuur) en ijs koffie ertegenover is koffie gezet met heet water (94°C) welk vervolgens afkoelt.
Dit resulteert in twee verschillende drankjes met twee verschillende smaken. Zelfs als je dezelfde koffie, hoeveelheid koffie en dezelfde waterhoeveelheid gebruikt. Dit heeft vooral te maken met de manier hoe de smaak en geurstoffen van de koffie in het water worden opgelost. Temperatuur en tijd hebben hier een grote invloed op.
Ijskoffie
Volgens de verhalen hebben mensen in 1600 in Kyoto Japan, al ijskoffie gedronken. Ijskoffie is dus koffie die je gewoon zet en vervolgens laat afkoelen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende versies ijs koffie. Ten eerste kan je de koffie zelf al op verschillende manieren gewoon met heet water zetten. Denk aan espresso, handfilter, V60, Cafètiere en veel meer. Vervolgens zet je de koffie in de koelkast. Of je zet de koffie expres wat sterker omdat je aansluitend nog ijsklontjes toegevoegd, die uiteindelijk de koffie verdunnen. Ook kan je in plaats van ijsklontjes een bolletje vanille-ijs kiezen. Dit geeft al aan dat ten tweede de ingrediënten die je kan toevoegen aan de koffie erg kunnen variëren. Het vanille-ijsje is samen met de verschillende suikerstropen en melk of plantaardige melk zijn waarschijnlijk de bekendste variaties. En toch zijn er nog veel meer variaties, zoals bij voorbeeld tapioca parels of een raket ijsje.
Cold brew koffie
Ook de cold brew koffies laten veel variaties zien, niet alleen als het gaat over toevoeging van andere ingrediënten. Inmiddels is zelfs de nitro cold brew een bekende. Verder zijn er twee belangrijke zetmethodes voor cold brew koffie. Een is de cold press methode en de ander is cold drip. Bij de cold press methode meng je het koude water met de gemalen koffie en zet het mengsel 12-24 uur in de koelkast. Zo nu en dan moet je het mengsel een keertje doorroeren of schudden. Na afloop giet je het water-koffie mengsel door een filter om de koffie drap te verwijderen. Thuis kan je dit makkelijk doen met een PET fles, of je gebruikt een french press, deze moet wel in de koelkast passen zonder dat het filter naar beneden is gedrukt.
Een ander methode om cold brew te bereiden is de cold drip methode. Bij deze methode druppelt koud water (kamertemperatuur) heel langzaam door de gemalen koffie. Dit proces duurt meerdere uren, afhankelijk van de hoeveelheid koffie die gezet wordt en dus van de grote van de cold drip installatie. Om cold drip thuis te maken heb je een vergiet of zeef en een filterhouder met filter nodig. Je plaatst je filterhouder met filter over de kan waarin de koffie terecht moet komen. Vul de gemalen koffie in de filter en bovenop de filter plaats je het vergiet. Nu nog ijsklontjes in het vergiet plaatsen en dan is het wachten tot de koffie in de kan is.
Beide methodes, cold press en cold drip, kunnen dus ook eenvoudig thuis worden toegepast en het is niet per se nodig om dure apparatuur ter beschikking te hebben. De koffie kan prima in de friezer bewaard worden. Voor een ideale extractie van de geur- en smakstoffen is het bij cold drip en cold press koffie belangrijk om grof gemalen koffie te gebruiken.