De term washed geeft informatie over het verwerkingsproces van de koffie in het land van herkomst.
Washed koffies hebben een lichtere smaak. Experts noemen dit ook wel “clear”. Vaak vindt je smaken van fruit, bessen encitrusvruchten zoals limoen of sinaasappels terug in deze koffies.
Koffie is eigenlijk een vrucht. De pit van de vrucht is wat wij kennen als koffieboon. De vruchten worden geoogst op het moment dat deze rijp zijn. Dit betekend dat de vrucht, koffiekers genoemd, van de boom geplukt wordt. Aansluitend worden de koffiekersen naar de zogenoemde washing stations gebracht. Hier wordt dan de koffievrucht direct van de pit, de koffieboon, verwijderd. De koffiekers wordt fijngeknepen en de boon eruit geperst.
Om de onwenselijke, iets plakkerige en suikerhoudend vruchtvlees goed van de boon te verwijderen, worden de bonen in een waterbad met zoetwater gelegd. Natuurlijke chemische processen zorgen ervoor dat de boon van het vruchtvlees gesepareerd wordt. Dit proces duurt 1-2 dagen. Vervolgens worden de bonen nog eens met water gespoeld voordat ze dan gedroogd worden tot een vochtgehalte van ongeveer 11%. Het drogen gebeurd onder de zon op zogenaamde drying beds of juist op de grond.
Tijdens het washed koffie proces wordt dus best veel water gebruikt. Dit wordt vaak niet als milieuvriendelijk gezien. Gelukkig gaat ook hier de ontwikkeling verder en zijn er inmiddels ook machines tot beschikking die de pit van het vruchtvlees kunnen verwijderen. Helaas zijn deze machines nog niet in alle regio’s beschikbaar.