Natural koffie, wat betekend dat eigenlijk voor mij?

koffie drogen natural koffie
Natural koffies hebben een zoete smaak. Denk aan bijvoorbeeld melkchocolade. Natural koffies hebben vaak ook een wat voller mondgevoel.

Deel deze post

De term “natural processed” geeft informatie over het verwerkingsproces van de koffie in het land van herkomst. 

Natural koffies hebben een zoete smaak. Vaak vindt je chocoladeachtige of blauwe bessen smaken terug in deze koffies. Ditproces zorgt ook voor een vol mondgevoel van de koffie die je met natural processed bonen zet. 

Koffie is eigenlijk een vrucht. De pit van deze vrucht is wat wij kennen als koffieboon. De vruchten worden geoogst op het moment dat ze rijp zijn. Dit betekend dat de vrucht, koffiekers genoemd, van de boom geplukt wordt. Aansluitend worden de koffiekersen onder de zon gedroogd. Vaak gebeurd dit op speciale droog tafels (drying beds). Dit zorgt ervoor dat de zon in combinatie met lucht de koffiekersen laat drogen.

Gezien niet overal deze speciale drying beds ter beschikking zijn, wordt koffie ook gewoon op de grond gelegd om in de zon te drogen. Dit droog proces kan 3-4 weken duren, soms ook langer. Het doel is om de kers tot een vochtgehalte van maximaal 12% te drogen. Soms worden deze koffies ook sun-dried koffie genoemd. 

Koffiekers met pit
Twee boontje nog in de vrucht

Vlak voor de koffie geëxporteerd wordt, volgt nog een processtap. Deze stap heet hulling. Hierbij wordt dus het gedroogde vruchtvlees van de koffiebonen, dus de pitten van de vrucht, verwijderd. 

Het vruchtvlees met al het suiker erin is dus tijdens het drogen in contact met de koffieboon. Gedurende die tijd vinden chemische reacties plaats die ervoor zorgen dat de zoetheid in de koffieboon trekt (diffundeert). 

Dit zorgt ervoor dat de koffie die jij zet lekker zoet smaakt. Deze smaak associëren wij vaak met chocolade, noten en misschien zelfs blauwe bessen. Ook is natural koffie voller van smaak. In ieder geval voller dan bijvoorbeeld gewassen koffies. 

Bestel hier  de Cokolado, onze natural koffie uit Brazilië.

Meer om te lezen

Welke maalgraad heb ik nodig?

1: Veel gebruikt voor espresso.
2: Veel gebruikt voor Mokka Pot.
3: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Aeropress.
4: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60.
5: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60 of Handfilter.
6: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Handfilter.
7: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Chemex.
8: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Filter koffiezetapparaat.
9: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Cafetière of French Press.
10: Veel gebruikt voor cold brew koffie.