Het team van BeanMeUp

Korte inleiding over Yvonne en Victor

Yvonne (zeg Yvon)

Voedingsmiddeltechnoloog / Ontwikkeling / Technisch verkoop & oprichter van BeanMeUp

Victor

Microbioloog / Procestechnoloog / Laborant & medeoprichter van BeanMeUp

Van 2013 tot 2016 werkte Yvonne voor een groot Nederlands zuivelbedrijf in Indonesië. Een baan die ontzettend past bij haar passie voor koffie, reizen en het leren kennen van nieuwe mensen, andere landen en culturen. Yvonne werkte veel met verschillende koffie bedrijven in Azië, kreeg inzichten in consumentengedrag en leerde veel over de uitdagingen in de koffie wereld. Haar eerste Barista cursus heeft zij in Indonesië gevolgd.

Op weg van huis naar kantoor kwam Yvonne elke dag langs een lokale koffieplantage.

In 2014 kreeg zij de kans om deze plantage te bezichtigen. Ze zag twee verschillende manieren van koffie verwerking, de traditionele en de industriële methode. De bezichtiging duurde de hele dag, er was zo veel te zien. Yvonne raakte met verschillende mensen in gesprek en kreeg elke stap uitgelegd en ontmoete veel gemotiveerde en vriendelijke mensen die hard werken voor weinig geld. Hier zie je echt wat de impact is op de arbeiders wanneer er een paar cent meer voor je bonen betaald wordt.

Snel kwam ze erachter dat elke koffie net weer anders smaakt

Nog diezelfde avond besloot Yvonne om vanaf nu eerlijke koffie te gaan kopen. Ze kocht een kleine koffiebrander voor thuis en groene bonen bij lokale boeren voor een eerlijke prijs.

Snel kwam ze erachter dat elk koffie net weer anders smaakt en dat deze smaak ook nog beïnvloed kan worden door de manier van branden. Door uitproberen en veel proeven heeft zij niet alleen veel over koffie geleerd maar ook een favoriete Indonesische koffie gevonden!

Toen Yvonne in 2016 naar Nederland verhuisde nam zij van deze favoriete koffie een 30 kilo zak mee als bagage. Zo kon ze ook in Nederland met een goed gevoel lekkere koffie blijven drinken. Yvonne ontmoette Victor en toen kwam de bodem van de zak wel heel snel in zicht.

Haar favoriete groene koffiebonen zijn natuurlijk niet in Nederland verkrijgbaar. Dus begon haar zoektocht opnieuw.

Bij de zoektocht kwam duidelijk naar voren dat koffie zo ontzettend persoonlijk is. Maar ook de onkunde kwam aan het licht. Veel mensen weten niet dat je over de smaak van je koffie thuis nog grote invloed hebt. Er zijn mensen die oprecht geïnteresseerd zijn, investeringen doen en toch maar heel beperkt weten wat ze doen. Zo ook Victor.

Victor is een van de proefkonijnen die overtuigt is geraakt. Hij wilde gewoon koffie, kannen vol. Wat dit voor hem betekende wist hij eigenlijk zelf ook niet zo goed. Wel wist hij dat koffie de ene keer lekkerder is dan andere.

Gelukkig ging Victor samen met Yvonne op zoektocht naar een lekkere koffie die in Nederland verkrijgbaar is. Inmiddels verteld Victor met trots welke koffie hij lekker vindt en weet wat hij moet doen als de koffie niet voldoet aan “gewoon koffie”.

Gaandeweg zijn Yvonne en Victor erachter gekomen dat er heel veel mensen zijn die “gewoon maar iets doen” of “het ook niet zo goed weten”. Ook hebben mensen “geen fancy machine om goede koffie te zetten”.

Makkelijk toepasbare tips geven aan mensen die willen stoppen met “gewoon iets doen”, het resultaat is immers geen toeval. Jij drinkt jouw koffie, je bent trots op jouw smaak. Dat faciliteren is iets waar Yvonne energie van krijgt.

Zo werd in de zomer 2021 BeanMeUp opgericht. Een bedrijf die Yvonne en Victor naast hun fulltimebanen met veel plezier runnen.

 

Door specifieke proeverij pakketjes kan jij uitvinden wat jij lekker vindt, op de website krijg je veel tips en tricks om de smaak van je koffie thuis bewust te kunnen beïnvloeden en in de webshop vind je natuurlijk ook onze koffies te koop.

Welke maalgraad heb ik nodig?

1: Veel gebruikt voor espresso.
2: Veel gebruikt voor Mokka Pot.
3: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Aeropress.
4: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60.
5: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60 of Handfilter.
6: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Handfilter.
7: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Chemex.
8: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Filter koffiezetapparaat.
9: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Cafetière of French Press.
10: Veel gebruikt voor cold brew koffie.