7 Ultieme Tips Voor Lekkere Koffie

koffie genieten
Lekkere koffiezetten is niet altijd even makkelijk. Te gelijke tijd eist het ook geen diploma. We hebben 7 basisprincipes voor je op een rij gezet. Volg je deze 7 regels dan zou je zien dat je koffie echt lekker is.

Deel deze post

Houdt jij net als wij van goede kwaliteit koffie? Dan zijn dit de ultieme tips om jouw koffie naar een hoger niveau te tillen.

1. Schoon gereedschap

Zorg dat je koffie machine en / of gereedschap schoon is. Maak deze na elk gebruik goed schoon. Spoel ze af met heet water en droog ze goed. Let op dat er geen koffiedik achterblijft. Dit voorkomt dat je koffie in de toekomst bitter smaakt.

 

2. Kies de beste bonen

Goede koffie begint natuurlijk bij goede bonen. Goede bonen zijn relatief en vooral ook persoonlijk. Verschillende soorten bonen en brandingen beïnvloeden de smaak van je koffie.

In onze shop vind je koffie van verschillende herkomstlanden. Ga je voor een proefpakket kan je ook een type koffie bestellen en dan op twee verschillende manieren gebrand. Zo kan je makkelijk vergelijken. 

 

3. Malen de bonen vlak voor het koffiezetten

Maal je bonen net voor je koffie gaat zetten. Dit zorgt dat de aroma’s lang mogelijk in de bonen blijven. Hierdoor voorkom je een slappe bak koffie. Heb je geen eigen molen, laat de bonen dan vers bij aankoop malen. Zorg ook dat je de verpakking altijd goed en lucht dicht afsluit. Laat de verpakking niet open staan. 

 

4. Gebruik het juiste water

Goed water is belangrijk. Koffie bestaat voor ongeveer 98 % uit water. Dus gebruik geen water dat niet lekker ruikt of smaakt.

Het water is niet alleen een ingrediënt, maar ook verantwoordelijk om de juiste en lekkere aromastoffen uit te koffie te halen. In principe is het Nederlandse kraanwater goed. Hoewel de hardheid wel verschilt per regio. Het beste gebruik je water van een hardheid tussen 4dH en 8dH. Wil je professionaliseren, gebruik dan gefilterd of gebotteld water.

 

5. Let op de koffie-water verhouding

Voor filterkoffie adviseren wij een verhouding van 1 deel koffie op 16 delen water te gebruiken. Dat is ongeveer 60g koffie voor 1 liter water. Voor een 250ml kopje gebruik je dus 15g koffie.

Voor espresso gebruik je een verhouding van 1 op 2. 1 deel koffie op 2 delen water. Voor een double espresso betekent dit 20g koffie op 40ml espresso.

 

6. Kies de juiste temperatuur

Gebruik water met een temperatuur tussen 92 en 96ºC. Dit geeft de beste smaak voor hete koffie of espresso. Voor cold brew is dit natuurlijk anders. Wil je ijs koffie maken kan je nog een ander keuze. Ijsklontjes eerst in het glas en dan de koffie? Of juist eerst de koffie en dan de ijsklontjes erbij? Meer over koude koffie vind je in deze blog.

 

7. Doorlooptijd

Laat koffie en water de juiste tijd samen zijn: 4 minuten voor filterkoffie, 4 tot maximaal 6 minuten voor French Press en 1,5 tot 3 minuten voor de Aeropress. Wij hebben een aantal recepten voor je hier op de site staan.

 

 

Bovenstaande adviezen zijn goede startpunten. Wil je nog meer leren? Lees dan de uitgebreide informatie hier.

Meer om te lezen

Welke maalgraad heb ik nodig?

1: Veel gebruikt voor espresso.
2: Veel gebruikt voor Mokka Pot.
3: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Aeropress.
4: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60.
5: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60 of Handfilter.
6: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Handfilter.
7: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Chemex.
8: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Filter koffiezetapparaat.
9: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Cafetière of French Press.
10: Veel gebruikt voor cold brew koffie.