Kan koffie in de vriezer bewaard worden?

koffiebonen en koffiepoeder in vriezer
Het korte antwoord is: Ja. Echter is het dan ook echt een goed idee? Voor het uitgebreide antwoord gaan we eerst even in op het bewaren van koffie in het algemeen, vervolgens lichten we het bewaren in de vriezer verder toe.

Deel deze post

Het korte antwoord is: Ja. Maar is het dan ook echt een goed idee om koffie in de vriezer te bewaren?

Voor het uitgebreide antwoord gaan we eerst even in op het bewaren van koffie in het algemeen, vervolgens lichten we het bewaren in de vriezer verder toe.

Koffie bewaren

Koffiebonen zitten vol met aroma’s, de zogenoemde smaak- en geurstoffen. Er zijn meer dan 800. Deze aroma’s verdwijnen langzaam uit de gebrande koffieboon in de atmosfeer. Wanneer de koffie dus niet luchtdicht verpakt wordt vervliegen de aroma’s en ervaar je een ander smaakbeleving van je koffie na verloop van tijd. 

Dit betekent echter niet dat de koffie altijd in de vriezer moet. Het beste bewaar je koffie in een lucht- en lichtdichte verpakking. Wij adviseren de originele verpakking of een speciale koffie container. Bij kamertemperatuur kan je de koffie prima bewaren. Dat is over het algemeen niet te warm en niet te koud.

Koffie & koelkast?

Wij raden af om de koffie in de koelkast te bewaren, dit om te voorkomen om de koffie in aanraking komt met vocht. Wanneer je koude bonen in contact komen met kamertemperatuur (en vochtigheid) slaat condens neer op de bonen. Vergelijkbaar als condens op een koude fles frisdrank. Vochtige koffie, bonen of poeder, kan bederven doordat schimmel toeslaat of doordat water reageert met de geur/smaakstoffen. 

Koffie in de koelkast bewaren? Liever niet.

Dit zijn de natuurlijke vijanden: 

  • Zuurstof
  • Vocht
  • Warmte
  • Licht

Over het algemeen adviseren specialty koffiebranders, net als de verschillende instituten en organisaties, dat koffie het lekkerste smaakt tussen de 10 dagen en 2-3 maanden na het branden. Wanneer de koffie langer bewaard wordt verdwijnen er meer aroma’s.
Je kan je voorstellen dat dit bij gemalen koffie nog sneller gaat dan bij koffiebonen. Gemalen koffie heeft een grotere oppervlakte en dus heeft zuurstof meer toegang tot de geurstoffen.

Zo bewaar je koffie in de vriezer

Heb je koffie die je langer wilt bewaren, dan kunnen de bonen prima in de vriezer. 

De lagere temperatuur zorgt ervoor dat de chemische reactiesnelheid met oxidanten sterk vertraagd wordt. Dit voorkomt het ranzig worden van koffie. Verder worden de aroma’s beter in de boon gehouden en kunnen dus niet ontsnappen.
Het is wel belangrijk dat de koffie goed luchtdicht verpakt is. Als het kan, dan ook graag vacuüm.
Wanneer je de koffie wilt gaan gebruiken, zorg er dan voor dat de afgesloten verpakking eerst op temperatuur komt. Op deze manier worden de bonen niet direct blootgesteld aan de warme kamerlucht en condenseert het niet op het oppervlak. Zijn de bonen dan op kamertemperatuur kan je gewoon koffiezetten volgens jouw favoriete receptuur en zetmethode.  
Wanneer je van tevoren weet dat je kleinere porties nodig hebt, dan kan je de koffie beter in de juiste hoeveelheid verpakken en in de vriezer zetten. Zo kan je precies ontdooien wat je nodig hebt.

En hoe zit het dan met gemalen koffie of koffiepoeder?

Elke koffie bevat naast aroma’s ook oliën, proteïnes, koolhydraten, vocht en andere stoffen. Zodra de koffie gemalen is vervliegt een groot deel van de inhoud stoffen. Omdat gemalen koffie toch relatief snel diens aroma verliest, kan je het beter zo snel mogelijk opmaken en dus drinken.

De vriezer is dus een optie om koffie langer houdbaar te maken, hoewel gebruik deze methode alleen als het moet. Je zou ook over een verandering van je koopgedrag kunnen nadenken.

Dus in het kort:

  • Koffiesmaak veranderd na verloop van tijd
  • Koffie die niet langer dan 3 maanden geleden is gebrand bevat de meeste aroma’s  
  • Bewaar koffie niet in de koelkast
  • Gebruik de vriezer om koffie langer te bewaren, alleen als het moet

Meer om te lezen

Welke maalgraad heb ik nodig?

1: Veel gebruikt voor espresso.
2: Veel gebruikt voor Mokka Pot.
3: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Aeropress.
4: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60.
5: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60 of Handfilter.
6: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Handfilter.
7: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Chemex.
8: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Filter koffiezetapparaat.
9: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Cafetière of French Press.
10: Veel gebruikt voor cold brew koffie.