Kijk hier welke boeren en coöperaties je ondersteunt met de aankoop van BeanMeUp koffie

Lees het verhaal achter onze koffie!

Brazilië, Capricornio

Herkomst: Brazil, Paraná & São Paolo

Coöperatie: Capricornio

Hoogte: 450 – 1200 meter

Koffiesoort: 100% Arabica

Variëteiten: Bourbon, Catuai & Mondo Novo e.a.

Bewerking: Natural & Pulped natural

Brazilië is de grootste koffieproducent van de wereld. Over het algemeen zijn de koffies uit Brazilië zoet, mild in aciditeit en hebben een medium ‘body’. Body is het synoniem voor het mondgevoel, de viscositeit of dikte.

Capricornios oprichters Luiz Saldanha en José Antonio Rezende droomden van een specialty koffieproductie in hun thuisstaat Paraná. Destijds was de regio geen koffie regio meer. Niemand geloofde nog in het potentieel gezien de lage breedtegraad van de regio (rond de Steenbokskeerkring* op 23ºS) en de weersveranderingen. Tot de jaren zestig behoorden de regio’s Paraná en São Paolo tot de meest levendige koffieproducerende regio’s van het land. Toen kwam de vreselijke vorst en stagneerde de productie, terwijl in het noorden van het land grote koffieregio’s  ontstonden. Dit was aanleiding voor verhuizing van veel koffieboeren naar het noorden. Hun onderontwikkelde boerderijen bleven achter.

Veel experts geloofden niet in Luis en José Antonio’s droom en zeiden simpel weg dat de regio niet genoeg hoogte en de temperatuur had om hier nog weer kwaliteitskoffie te kunnen groeien en oogsten.

Luiz en zijn partners richtten Capricornio op en vonden 20 gepassioneerde boeren. Capricornio startte het “Four Seasons Project”, een project om boeren te helpen om hun boerderijen modern en duurzaam te maken. Dit om uiteindelijk koffie naar de hoogste normen te verwerken.

Door veel experimenten en onderzoek kunnen ze nu de juiste landbouwpraktijken en kwaliteitscontroleprotocollen opstellen waarmee uitstekende koffie geproduceerd kan worden. Het project verenigt gelijkgestemde producenten die zich inzetten voor kwaliteit en het breken van normen rond de koffieproductie. Dit gebeurt met de hulp van een team van landbouwdeskundigen welk periodiek technische assistentie en expertise biedt.

De activiteiten binnen het Four Seasons Project zijn gericht op het verspreiden van nieuws en het delen van kennis over nieuwe teelttechnieken, koffieplantverzorging, bodembeheer, landbouwpraktijken, het verwijderen van reststoffen en waterbesparing.

Zo verkleint Capricornio de ecologische voetafdruk van al hun 20 partnerboeren aanzienlijk: ze helpen hen waterefficiënte fabrieken te creëren, technologieën voor afvalwaterzuivering te implementeren en systeemdenken toe te passen om alle koffieprocessen te optimaliseren en de CO2-uitstoot te verminderen. Ook stimuleren ze het gebruik van organische mest, energiezuinige machines en irrigatiesystemen.

koffie drogen natural koffie

Via verschillende programma’s heeft Capricornio een schat aan kennis ontwikkeld op het gebied van koffieverwerking en fermentatietechnieken. Een manier om deze kennis verder te verspreiden is gewaarborgd via hun eigen opgezette Coffee Academy.  

Capricornio maakt deel uit van de Specialty Coffee Transaction Guide, een wereldwijd initiatief dat gericht is op het vaststellen van een eerlijke prijs voor de Specialty Coffee markt die het immense, harde en complexe werk weerspiegelt dat is verzet om een speciale koffie te produceren.

In de regio wordt koffie verbouwd tot op een laag niveau van slechts 500 meter hoogte. De winters kunnen erg koud zijn en de gemiddelde temperaturen zijn lager, waardoor het rijpingsproces aanzienlijk wordt verlengd. Dit betekent zoetheid, die zeer wenselijk is, maar ook gemakkelijk verloren gaat als koffie niet voldoende wordt gebrand.

De Steenbokkeerkring –Capricorn Tropic Belt- is de scheidslijn tussen de zuidelijke
gematigde zone in het zuiden en de tropen in het noorden.

Boer

 • Landbouw
 • Teelt
 • Oogst
 • Drogen

Cooperatieve

 • Nadrogen
 • Sorteren
 • Kwaliteitscontrole
 • Wegen
 • Verpakken

Importeur

 • Transport
 • Import
 • Opslag


Branderij

 • Verkoop
 • Branden
 • Verpakking
 • Versturen

Prijsopbouw Cokolado

Boer

Coöperatie

Transport Brazilië – Nederland

Import

Importeur

Kosten branden incl. 20% vochtverlies

Kwaliteitscontrole
Verpakkingsmateriaal (zakken, stickers, dozen etc.)

Investeringen

Belasting

Kosten webshop

Transactiekosten

Marketing kosten

BeanMeUp compensatie

Wil jij de koffies uit deze regio proeven? Bestel nu het proefpakket:

Rwanda, Rushashi

Herkomst: Rwanda, Gakenke District

Coöperatie: Rushashi coffee washing station

Hoogte: 1700 – 2000 meter

Koffiesoort: 100% Arabica

Variëteiten: Bourbon types

Bewerking: Washed

Rushashi Coffee Washing Station (CWS) is de grootste van twee wasstations van Abakundakawa. Abakundakawa is een coöperatie van koffieproducenten in het noordelijke deel van Rwanda. De koffies worden op grote hoogte (1700 -2000m) in de heuvels verbouwd.

Het goede klimaat in de heuvels ideaal is voor hoogwaardige koffieproductie. Het neemt positieve invloed op de koffieplant en heeft dus zo ook invloed op de koffie en uiteindelijk de smaak van de koffie in de kop. In deze regio worden de populairste koffiesoorten van Rwanda geproduceerd.

Over het algemeen zijn de koffies uit Rwanda vaak de zachtste, zoetste, meest bloemige en naar bessen smakende van Oost-Afrika. Van daar ook onze naam Beroj. Beroj is het woord voor bessen in de Esperanto taal.

Esperanto is een kunstmatig gecreëerde internationale taal die niet gebonden is aan een land met grenzen. Het zou de barrières tussen mensen weg moeten nemen en iedereen op gelijkwaardige niveau met elkaar kunnen laten communiceren.

Een uitdaging voor de koffieproducenten in Rwanda is het “potato defect”. Dit defect laat de koffie naar rauwe aardappelen ruiken en smaken. Helaas is het moeilijk om het defect aan de plant of de groene koffieboon te herkennen. Pas bij het branden en malen van de koffie worden de geuren waargenomen en woord het defect dus duidelijk. Ondanks jarenlang onderzoek is het nog steeds niet 100% duidelijk waar precies het defect vandaan komt. Gelukkig betreft het vaak maar een paar boontjes en niet een hele struik.

Abakundakawa is in 1999 begonnen als kleine vereniging van boeren en werd in 2007 een erkende coöperatie. Nu is het een innovatieve en vooruitstrevende onderneming met meer dan 2000 boeren. Naast de mogelijkheid om ter plaatse monsters te roosteren en te cuppen bieden ze ook volledige transparatie aan hun partners.

Voor de Abakundakawa Coöperatie is het sociaal welzijn van haar boeren erg belangrijk, net zo als de kwaliteit van de koffie. Abakundakawa Rushashi was de eerste coöperatie die vrouwen in de waardeketen van Rwanda promootte via de vrouwenvereniging Hinga Kawa. Ze ondersteunen twee vrouwenemancipatieorganisaties, Duhingekawa en Abanyameraka. Deze organisaties strijden voor verbetering van hun positie in de lokale samenleving

De Rushashi Coffee Washing Station is Fairtrade en Biologisch gecertificeerd. In hun verwerking maken ze gebruik van een bijzonder lang fermentatieproces. Deze is inmiddels ook door andere nabijgelegen coörperaties overgenomen.

Boer

 • Landbouw
 • Teelt
 • Oogst
 • Washing
 • Drogen

Cooperatieve

 • Nadrogen
 • Sorteren
 • Kwaliteitscontrole
 • Wegen
 • Verpakken

Importeur

 • Transport
 • Import
 • Opslag


Branderij

 • Verkoop
 • Branden
 • Verpakking
 • Versturen

Prijsopbouw Beroj

Boer

Coöperatie

Transport Brazilië – Nederland

Import

Importeur

Kosten branden incl. 20% vochtverlies

Kwaliteitscontrole

Verpakkingsmateriaal (zakken, stickers, dozen etc.)

Investeringen

Belasting

Kosten webshop

Transactiekosten

Marketing kosten

BeanMeUp compensatie

Wil jij de koffies uit deze regio proeven? Bestel nu het Ruwanda proefpakket:

De verpakking van onze koffie

Voor onze koffies zijn wij uitgebreid op zoek gegaan naar een verpakking, die ervoor zorgt dat de koffie zijn aroma’s behoud en deze dus op het moment waar jij van je koffie wilt genieten nog aanwezig zijn.

Dit betekend dat de verpakking aan een aantal voorwaardes moet voldoen:

 • De koffie zo goed mogelijk voor de natuurlijke vijanden zuurstof, licht, vocht en temperatuur beschermen.
 • Stabiliteit bieden en zorgen dat de verpakking niet stuk gaat tijdens transport van onze branderij naar jouw huis.
 • Duurzaam geproduceerd zijn om te zorgen dat wij met z’n allen nog lang kunnen genieten van koffie.

 

Wij hebben voor een plastic verpakking met aromaventiel gekozen. De zakken zijn volledig aluminiumvrij en kunnen gewoon bij het plastic afval.

Het aroma ventiel laat de gassen, die uit de koffie komen, verdwijnen. Het is een speciaal ventiel omdat het gassen maar één kant op laat gaan. Dus van binnen de verpakking naar buiten en geen gassen van de omgeving in de verpakking laat komen.

Bij de keuze van een leverancier voor deze type zakken hebben wij vooral gelet op duurzaamheid. CO2 neutrale productie was voor ons een belangrijk argument.

Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een leverancier die investeert in CO2-reducerende projecten

in koffieproducerende landen en hierdoor de koffiezakken neutraal produceert. Door deze projecten zorgen ze dat de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van de verpakkingen volledig worden gecompenseerd in de koffieproducerende landen door te investeren in gecertificeerde projecten om de CO2 uitstoot te reduceren.

In sommige koffieproducerende landen koken de meeste mensen nog steeds op open vuur of verbranden de afval in de tuin. Dit is niet alleen erom vervuilend maar ook een aanslag op de gezondheid. Één van de uitstoot reducerende project is dan brandstofzuinige kookstoven, deze kunnen bij voorbeeld al een aan reeks problemen oplossen.

Welke maalgraad heb ik nodig?

1: Veel gebruikt voor espresso.
2: Veel gebruikt voor Mokka Pot.
3: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Aeropress.
4: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60.
5: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60 of Handfilter.
6: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Handfilter.
7: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Chemex.
8: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Filter koffiezetapparaat.
9: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Cafetière of French Press.
10: Veel gebruikt voor cold brew koffie.