Koffiekennis

Leer hier, hoe je de koffie kompas kan kalibreren en hoe je kan omgaan met verrassingen.

Handleiding koffiezetten

Koffie: 16g

Maalgraad: 3 (1=fijn en 10=grof)

Water: 220g

Watertemperatuur: 92-96 °C

Zettijd: 70sec + 20-30sec duwen

Koffie: 16g

Maalgraad: 3 (1=fijn en 10=grof)

Water: 22g

Watertemperatuur: 92-96 °C

Zettijd: 60sec + 20-30sec duwen

Smaakproblemen oplossen

Als je je koffie ineens niet meer lekker vindt, is het heel makkelijk om een ander koffie te kopen, maar dat hoeft niet! Je kan ook proberen je koffie net iets anders te zetten waardoor je de koffie misschien wel weer lekker vindt.

De drie basis smaken van koffie zijn

Jouw favoriete smaak is een balans van deze drie basissmaken. Door kleine veranderingen kan je deze balans beïnvloeden. Hieronder vind je een aantal tips om je koffie lekkerder te laten smaken.

Experimenteren met koffie en smaak

Ben jij van tijd tot tijd ook eens toe aan een iets sterkere bak koffie. Of drink je in de avond liever een wat zachtere koffie?

Hier hoef je geen ander pak koffie voor te kopen, dit kan gewoon met de koffie die je thuis hebt. Wij hebben een paar tips voor jou verzameld, die je helpen om de smaak van jouw koffie te twisten.

Let wel, wij raden aan maar een schakel tegelijk te veranderen. Wil je het wat professioneler doen, schrijf dan ook op wat je doet en hoe de smaak van de koffie verandert.

Veel proef plezier.

Laat ons graag weten wat voor jou de gouden tip was en stuur ons een bericht of tag ons op Instagram of Facebook.

Ons proefnotitie formulier helpt jou om je veranderingen en het resultaat goed te noteren. Dit helpt je uiteindelijk om de beste methode en het beste recept te kiezen.

Eindelijk begrijpen wat op de koffieverpakking staat

Op elk koffieverpakking staan verschillende factoren die onder anderen informatie geven over de smaak van de koffie. Herkomst en type koffie zijn natuurlijk twee belangrijke factoren. Wanneer je onderstaande vier factoren ook nog weet te interpreteren krijg je nog meer informatie over de smaak van de koffie:

De smaak van de verschillende koffies ter wereld

Elke koffie heeft een eigen smaak die afhankelijk is van verschillende factoren. Hieronder vind je een aantal factoren die de smaak kunnen beïnvloeden:

  • Plant type – Arabica (Bourbon, Typica, Heirloom); Robusta, Liberica, Excelsa
  • Oorsprong en lokale omstandigheden (bodem, weer, hoogte etc.)
  • Teelt
  • Verwerking (natural, washed, semi-washed)
  • Branden (licht, medium, donker of iets ertussenin)
  • Opslag
  • Verpakking
  • Maalgraad (fijn tot grof)
  • Zetmethode

Ethiopië

Hoofd types: Arabica (native Heirloom variëteiten)

Proces: Washed en naturel?

Smaak: bijna alle smaken zijn hier te vinden van citrus, fruitig, bloemig
tot notig en chocolade, fris zoet en kruidig; naturals zijn meestal fruitig,
zwaar en wijnachtig, washed koffies zijn bloemige, theeachtige

Mondgevoel/body: zacht, gemiddeld, vol

Opmerking: Het oorsprongsland van de Arabica koffie

Kenia

Hoofd types: Arabica (Bourbon variëteiten)

Proces: Washed en some natural, lokale technieken

Smaak: intens aromatisch, complex fruit, bessen, citrus

Mondgevoel/body: vol, rijk

Tanzania

Hoofd types: 70% Arabica (Bourbon variëteiten), 30% Robusta

Proces: Arabica > washed, Robusta > natural

Smaak: Arabica > citrus, bessen, wijnachtig; Robusta> zoet

Mondgevoel/body: Arabica > helder, Robusta > vol, zwaar

Rwanda

Hoofd types: Arabica (Bourbon)

Proces: Washed

Smaak: zoet, bloemig zuur,

Mondgevoel/body: zacht tot gemiddeld

Burundi

Hoofd types: Arabica (Bourbon Caturra)

Proces: Washed en some natural, lokale technieken

Smaak: zoet, bloemig, citrus, zoet

Mondgevoel/body: zacht, soft

Uganda

Hoofd types: 20% Arabica (Typica variëteiten), 80% Robusta

Proces: washed en natural

Smaak: Arabica > fruitig, zuur, wijnachtig, sommige zijn zoet en chocoladig; Robusta> zuur, complex, zoet

Mondgevoel/body: vol, zwaar

Malavi

Hoofd types: Arabica (Geisha, Catimor)

Proces: Washed

Smaak: subtiel bloemig

Mondgevoel/body: zacht, soft

Opmerking: 's werelds kleinste producent

Indië

Hoofd types: 40% Arabica (Typica, Bourbon), 60% Robusta

Proces: washed, natural, semi-washed, lokale technieken

Smaak: Arabica > fruitig; Robusta> kruidig

Mondgevoel/body: vol, zwaar, weinig zuur

Indonesië
- Sumatra

Hoofd types: 25% Arabica (Typica, Bourbon), 75% Robusta

Proces: washed, lokale technieken

Smaak: Arabica > donkerde chocolade, karamel, zoet, kruidig; Robusta> notig, aards

Mondgevoel/body: vol, zoete nasmaak

Indonesië
- Sulawesi

Hoofd types: 95% Arabica (Typica), 5% Robusta

Proces: washed, lokale technieken

Smaak: Arabica > grapefruit, bessen, notig, kruidig, weinig tot zeer weinig zuur

Mondgevoel/body: vol, dik

Indonesië
- Java

Hoofd types: 10% Arabica (Typica), 90% Robusta

Proces: washed, lokale technieken

Smaak: notig, kruidig, aards, rustiek, weinig tot zeer weinig zuur

Mondgevoel/body: vol, zwaar

Papua Nieuw-Guinea

Hoofd types: 95% Arabica (Typica, Bourbon), 5% Robusta

Proces: washed, natural, semi-washed, lokale technieken

Smaak: Arabica> lage tot gemiddeld zuur, kruidig, houtig, zoet, tropisch, wijnmachtig; Robusta > tabaksachtige smaak

Mondgevoel/body: compact textuur

Australië

Hoofd types: Arabica (Typica, Bourbon)

Proces: washed, pulped natural

Smaak: zoet, notig chocoladig, zacht in zuur

Mondgevoel/body: zacht

Thailand

Hoofd types: 95% Arabica (Typica, Bourbon), 5% Robusta

Proces: natural, some washed,

Smaak: Arabica> weinig zuur, zacht bloemig

Mondgevoel/body: zacht textuur

Vietnam

Hoofd types: 5% Arabica (Heirloom, Bourbon), 95% Robusta

Proces: natural, some washed

Smaak: Robusta > zoet, notig, scherp, roasted

Mondgevoel/body: zacht textuur

Opmerking: Een na grootste koffieproducerend land

China

Hoofd types: 95% Arabica (Typica, Bourbon), 5% Robusta

Proces: washed, natural,

Smaak: Arabica > zacht, zoet, notig, karamel, chocoladig

Mondgevoel/body: zacht textuur

Yemen

Hoofd types: Arabica (Typica, Heirloom)

Proces: natural, lokale technieken

Smaak: kruidig, aards, fruitig, wijnachtig, notig, tabaksachtige smaak

Mondgevoel/body: zacht textuur

Opmerking: de meest interessante arabicas groeien hier met “wild flavors”, Matari region staat bekent voor de meest “acidic” koffies

Brazilië

Hoofd types: 80% Arabica (Bourbon variëteiten), 20% Robusta

Proces: washed, semi-washed, pulped natural, natural

Smaak: Arabica > zoet, zacht, notig chocoladig, zacht in zuur

Mondgevoel/body: zacht, gemiddeld tot vol body

Opmerking: Grootste koffieproducerend land

Columbia

Hoofd types: Arabica (Typica, Bourbon)

Proces: washed

Smaak: verschillend per regio, van zoet, notig, chocoladig tot sommige bloemig, fruitig bijna tropisch

Mondgevoel/body: verschillend van rijk, vol tot sommige zacht en gemiddeld

Bolivia

Hoofd types: Arabica (Typica)

Proces: washed, some natural

Smaak: zoet gebalanceerd, bloemig en kruidig of romig en chocoladig

Mondgevoel/body: zacht

Opmerking: Een regio met groeipotentie, grootste uitdagingen zijn het onbetrouwbare transport, de missende apparatuur en de technische ondersteuning

Peru

Hoofd types: Arabica (Typica, Bourbon)

Proces: washed

Smaak: zacht, citrus, fruitig, aards, kruidig

Mondgevoel/body: zacht, gemiddeld

Ecuador

Hoofd types: 60% Arabica (Typica, Bourbon variëteiten), 40% Robusta

Proces: washed, natural

Smaak: zoet, zacht, hint van bessen

Mondgevoel/body: gemiddeld body

Opmerking: Een land met groeipotentie

Guatemala

Hoofd types: 98% Arabica (Bourbon- en Typica variëteiten), 2% Robusta

Proces: washed, some natural, lokale technieken

Smaak: van zoet, chocolade, karamel, gedroogd fruit, citrus

Mondgevoel/body: gemiddeld tot vol body

El Salvador

Hoofd types: Arabica (Bourbon variëteiten)

Proces: washed, some natural

Smaak: zoet, romig, toffee, kruidig, notig en pittg tot citrus en bloemig

Mondgevoel/body: gemiddeld tot vol body

Opmerking: Produceert de smaakvolste koffies van de wereld

Costa Rica

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)

Proces: washed, honey-natural

Smaak: complex, zoet, stroop, soms notig, citrus, bloemig

Mondgevoel/body: zacht

Nicaragua

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)

Proces: washed, some natural of pulped-natural

Smaak: zoet, fudge, melkchocolade, bloemig, honing, kruidig, vanilla

Mondgevoel/body: zacht tot gemiddeld

Honduras

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)

Proces: washed

Smaak: regio afhankelijk van notig, hazelnoot, vanilla en toffee tot zuur Kenian style

Mondgevoel/body: zacht tot gemiddeld

Opmerking: Grootste contrast in smaak van Centraal Amerika

Panama

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)

Proces: washed, natural

Smaak: zoet, honing, gebalanceerd, bloemig, citrus

Mondgevoel/body: zacht

Mexico

Hoofd types: 90% Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten) 10% Robusta

Proces: washed, some natural

Smaak: Arabica > zoet, notig, karamel

Mondgevoel/body: zacht

Puerto Rico

Hoofd types: Arabica (Bourbon- en Typica variëteiten,)

Proces: washed, natural

Smaak: zoet, gebalanceerd, kruidig, amandel, zacht/zuur

Mondgevoel/body: zacht

Opmerking: Een van de kleinste koffieproducerende landen.

Hawaii

Hoofd types: Arabica (Typica variëteiten,)

Proces: washed, natural

Smaak: melkchocolade, gebalanceerd, aromatisch zoet, complex aroma

Mondgevoel/body: gemiddeld

Opmerking: Maui en Kona zijn de eilanden die koffie produceren. De koffie van Maui wordt bijna alleen maar gebrand verkocht.

Jamaica

Hoofd types: Arabica (Blue Mountain, Typica variëteiten,)

Proces: washed

Smaak: zoet, zacht, notig

Mondgevoel/body: gemiddeld

Opmerking: De Blue Mountain koffie is iconisch en duur. Deze koffie wordt in houten vaten verscheept en niet zoals gangbaar in jute zakken.

Dominicaanse Republiek

Hoofd types: Arabica (Typica en Bourbon variëteiten,)

Proces: washed, some natural

Smaak: regio afhankelijk van chocoladig, pittig en sterk tot bloemig, helder en delikaat

Mondgevoel/body: van weinig tot vol

Opmerking: Gezien de lokale bevolking ook koffie drinkt en de aanzienlijke weersomstandigheden wordt weinig koffie geëxporteerd.

Cuba

Hoofd types: Arabica (Typica variëteiten,)

Proces: washed

Smaak: zoet, aards, tabaksachtige smaak, weinig zuur

Mondgevoel/body: zwaar, vol

Haïti

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten,)

Proces: natural, some washed

Smaak: notig en fruitige tonen, de washed koffies smaken zoet en citrusachtig

Mondgevoel/body: gemiddeld

Opmerking: Haïti was ooit verantwoordelijk voor de helft van de wereldkoffieproductie. Gehinderd door politieke onrust en natuurrampen, zijn er nu weinig koffieteeltgebieden en maar kleine boerderijen over.

Om je toch een overzicht te geven hier een paar algemene smaakrichtingen die op de Arabica koffies van toepassing zijn.

Zuid-Amerika             
Smaak: Romig, zoet, tropisch fruit

Centraal Amerika
Smaak: Zoet, stroop, fruit

Afrika   
Smaak: Fruit, citrus, bloemig, sappig         

Azië
Smaak: Rijk, aards, kruidig, complex, exotisch

De smaak van de verschillende koffies ter wereld

Elke koffie heeft een eigen smaak die afhankelijk is van verschillende factoren. Hieronder vind je een aantal factoren die de smaak kunnen beïnvloeden:

  • Plant type – Arabica (Bourbon, Typica, Heirloom); Robusta, Liberica, Excelsa
  • Oorsprong en lokale omstandigheden (bodem, weer, hoogte etc.)
  • Teelt
  • Verwerking (natural, washed, semi-washed)
  • Branden (licht, medium, donker of iets ertussenin)
  • Opslag
  • Verpakking
  • Maalgraad (fijn tot grof)
  • Zetmethode


Om je toch een overzicht te geven hier een paar algemene smaakrichtingen die op de Arabica koffies van toepassing zijn.

Zuid-Amerika             
Smaak: Romig, zoet, tropisch fruit

Centraal Amerika
Smaak: Zoet, stroop, fruit

Afrika   
Smaak: Fruit, citrus, bloemig, sappig         

Azië
Smaak: Rijk, aards, kruidig, complex, exotisch

Cariben en Noord-Amerika

Cariben en Noord-Amerika

Zuid- en Centraal Amerika

Zuid- en Centraal Amerika

Azië en Oceanië

Azië en Oceanië

Afrika

Afrika