Koffiekennis

Leer hier, hoe je de koffie kompas kan kalibreren en hoe je kan omgaan met verrassingen.

Handleiding koffiezetten

Koffie: 16g

Maalgraad: 3 (1=fijn en 10=grof)

Water: 220g

Watertemperatuur: 92-96 °C

Zettijd: 70sec + 20-30sec duwen

Plaats het filterpapier in de filterhouder.

Plaats de filterhouder in de Aeropress.

Zet de Aeropress direct op je beker.

Giet de gemalen koffie in de Aeropress.

Breng het water op temperatuur.

Giet vervolgens het water in de Aeropress.

Roer dan goed door.

Plaats nu het tweede gedeelte van de Aeropress in het eerste gedeelte.

Druk het nog niet door.

Late de koffie 60-70sec extraheren door te wachten.

Begin dan langzaam de bovenkant naar beneden te drukken. Dit mag ongeveer 20-30sec duren.

Nu is je koffie klaar.

Geniet ervan!

Plaats het filterpapier in de filterhouder.

Plaats de filterhouder in de Aeropres.

Zet de Aeropress direct op je beker.

Spoel het filter goed af met warm water. Dit verwijdert de mogelijke smaakinvloed van het filterpapier en verwarmt je kopje.

Maak dan het kopje leeg.

Giet de gemalen koffie in de Aeropress.

Breng het water op temperatuur.

Maak nu het koffiedik door ca. 30g op temperatuur gebracht water in de Aeropress te gieten.

Laat het rusten voor 20sec.

Giet nu het resterende water in cirkelvormige bewegingen in de Aeropress.

Roer dan goed door.

Plaats nu het tweede gedeelte van de Aeropress in het eerste gedeelte.

Druk het nog niet door.

Laat de koffie 50sec extraheren door te wachten.

Begin dan langzaam de bovenkant naar beneden te drukken. Dit mag ongeveer 20-30sec duren.

Nu is je koffie klaar.

Geniet ervan!

  • Koffie : Water Verhouding
    • Toevoeging van meer koffie of meer water
  • Maalgraad van de koffie
    • Groter of kleiner gemalen koffiebonen
  • Waterkwaliteit
    • Bij voorbeeld door water met een ander mineraal gehalte te gebruiken
  • Water temperatuur
    • Heter of kouder
  • Turbulentie tijdens wachten
    • Additioneel roeren tijdens extractie
  • Zetduur
    • Later duwen van het bovengedeelte

Effecten van het veranderen van je receptuur

Koffie: 16g

Maalgraad: 3 (1=fijn en 10=grof)

Water: 22g

Watertemperatuur: 92-96 °C

Zettijd: 60sec + 20-30sec duwen

Plaats het filterpapier in de filterhouder. Plaats de filterhouder in de Aeropress.

Zet de Aeropress direct op je beker.

Giet de gemalen koffie in de Aeropress.

Giet vervolgens het water in de Aeropress.

Roer dan goed door.

Plaats nu het tweede gedeelte van de Aeropress in het eerste gedeelte.

Druk het nog niet door. Late de koffie 40sec extraheren door te wachten.

Begin dan langzaam de bovenkant naar beneden te drukken. Dit mag ongeveer 20-30sec duren.

Nu is je koffie klaar.

Geniet ervan!

Plaats het filterpapier in de filterhouder. Plaats de filterhouder in de Aeropres.

Zet de Aeropress direct op je beker.

Spoel het filter goed af met warm water. Dit verwijdert de mogelijke smaakinvloed van het filterpapier en verwarmt je kopje. Maak dan het kopje leeg.

Giet de gemalen koffie in de Aeropress.

Maak nu het koffiedik door ca. 30g heet water in de Aeropress te gieten.

Laat het rusten voor 20sec.

Giet nu het resterende water in cirkelvormige bewegingen in de Aeropress.

Roer dan goed door.

Plaats nu het tweede gedeelte van de Aeropress in het eerste gedeelte.

Druk het nog niet door. Laat de koffie 40sec extraheren door te wachten.

Begin dan langzaam de bovenkant naar beneden te drukken. Dit mag ongeveer 20-30sec duren.

Nu is je koffie klaar.

Geniet ervan!

  • Koffie : Water Verhouding
    • Toevoeging van meer koffie of meer water
  • Maalgraad van de koffie
    • Groter of kleiner gemalen koffiebonen
  • Waterkwaliteit
    • Bij voorbeeld door water met een ander mineraal gehalte te gebruiken
  • Water temperatuur
    • Heter of kouder
  • Turbulentie tijdens wachten
    • Additioneel roeren tijdens extractie
  • Zetduur
    • Later duwen van het bovengedeelte

Smaakproblemen oplossen

Als je je koffie ineens niet meer lekker vindt, is het heel makkelijk om een ander koffie te kopen, maar dat hoeft niet! Je kan ook proberen je koffie net iets anders te zetten waardoor je de koffie misschien wel weer lekker vindt.

De drie basis smaken van koffie zijn

Jouw favoriete smaak is een balans van deze drie basissmaken. Door kleine veranderingen kan je deze balans beïnvloeden. Hieronder vind je een aantal tips om je koffie lekkerder te laten smaken.

Vaak is dit een teken voor over-extractie. Te veel, en dan met name de bittere smaakstoffen die langzaam en juist bij hetere temperaturen vrijkomen.

Dit kan je doen:

  • Gebruik minder koffie op dezelfde hoeveelheid water
  • Gebruik meer water op dezelfde hoeveelheid koffie
  • Maal de koffie iets grover
  • Laat het koffiepoeder minder lang met water in contact zijn
  • Verlaag de watertemperatuur
  • Vermijd turbulenties
  • Kies een ander filtermedium
  • Gebruik ander water met een hardheid van 4-8dH


Wanneer je een koffiezet apparaat hebt, wees er zeker van dat het schoon en vrij van koffie- en kalkaanslag is.

Let wel, bij sommige zetmethodes kan je meer factoren veranderen dan bij andere. Wij adviseren maar één verandering tegelijk te doen. Dan weet je zeker wat de effecten zijn en kan je later eventueel nog een combinatie uitvoeren. Begin boven aan de lijst en kijk welke mogelijkheden bij jouw zetmethode van toepassing kan zijn.

Mocht je hier hulp nodig hebben om te identificeren wat bij jouw zetmethode van toepassing is, kijk dan hier.

Later nog eens terug willen kijken? Maak dan gebruik van ons  proefnotitie formulier.

Vaak is dit een teken voor onder-extractie. De zure smaakstoffen komen sneller vrij dan de bittere. Als de bittere ontbreken dan proef je vooral de zure.

Dit kan je doen:

  • Gebruik meer koffie op dezelfde hoeveelheid water
  • Gebruik minder water op dezelfde hoeveelheid koffie
  • Maal de koffie iets fijner
  • Laat het koffiepoeder langer met water in contact zijn
  • Verhoog de watertemperatuur
  • Verhoog de turbulenties
  • Kies een ander filtermedium
  • Gebruik ander water met een hardheid van 4-8dH

 

Wanneer je een koffiezet apparaat hebt, wees er zeker van dat het schoon en vrij van koffie- en kalkaanslag is.

Let wel bij sommige zetmethodes kan je meer factoren veranderen dan bij andere. Wij adviseren maar een verandering tegelijk te doen. Dan weet je zeker wat de effecten zijn en kan je later eventueel nog een combinatie uitvoeren. Begin boven aan de lijst en kijk welke mogelijkheden bij jouw zetmethode van toepassing kan zijn.

Mocht je hier hulp nodig hebben om te identificeren wat bij jouw zetmethode van toepassing is, kijk dan hier.

Later nog eens terug willen kijken? Maak dan gebruik van ons  proefnotitie formulier.

Dit kan je doen:

  • Gebruik meer koffie op dezelfde hoeveelheid water
  • Gebruik minder water op dezelfde hoeveelheid koffie
  • Maal de koffie iets fijner
  • Laat het koffiepoeder langer met water in contact zijn
  • Verhoog de turbulenties
  • Gebruik een metalen filter

 

Wanneer je een koffiezet apparaat hebt, wees er zeker van dat het schoon en vrij van koffie- en kalkaanslag is.

Let wel bij sommige zetmethodes kan je meer factoren veranderen dan bij andere. Wij adviseren maar een verandering tegelijk te doen. Dan weet je zeker wat de effecten zijn en kan je later eventueel nog een combinatie uitvoeren. Begin boven aan de lijst en kijk welke mogelijkheden bij jouw zetmethode van toepassing kan zijn.

Mocht je hier hulp nodig hebben om te identificeren wat bij jouw zetmethode van toepassing is, kijk dan hier.

Later nog eens terug willen kijken? Maak dan gebruik van ons  proefnotitie formulier.

Dit kan je doen:

  • Gebruik minder koffie op dezelfde hoeveelheid water
  • Gebruik meer water op dezelfde hoeveelheid koffie
  • Maal de koffie iets grover
  • Laat het koffiepoeder minder lang met water in contact zijn
  • Vermeid turbulenties
  • Gebruik een papierfilter

 

Wanneer je een koffiezet apparaat hebt, wees er zeker van dat het schoon en vrij van koffie- en kalkaanslag is.

Let wel bij sommige zetmethodes kan je meer factoren veranderen dan bij andere. Wij adviseren maar een verandering tegelijk te doen. Dan weet je zeker wat de effecten zijn en kan je later eventueel nog een combinatie uitvoeren. Begin boven aan de lijst en kijk welke mogelijkheden bij jouw zetmethode van toepassing kan zijn.

Mocht je hier hulp nodig hebben om te identificeren wat bij jouw zetmethode van toepassing is, kijk dan hier.

Later nog eens terug willen kijken? Maak dan gebruik van ons  proefnotitie formulier.

Dit kan je doen:

  • Maal de koffie iets fijner
  • Laat het koffiepoeder langer met water in contact zijn
  • Verhoog de turbulenties
  • Gebruik een metalen filter

 

Wanneer je een koffiezet apparaat hebt, wees er zeker van dat het schoon en vrij van koffie- en kalkaanslag is.

Let wel bij sommige zetmethodes kan je meer factoren veranderen dan bij andere. Wij adviseren maar een verandering tegelijk te doen. Dan weet je zeker wat de effecten zijn en kan je later eventueel nog een combinatie uitvoeren. Begin boven aan de lijst en kijk welke mogelijkheden bij jouw zetmethode van toepassing kan zijn.

Mocht je hier hulp nodig hebben om te identificeren wat bij jouw zetmethode van toepassing is, kijk dan hier.

Later nog eens terug willen kijken? Maak dan gebruik van ons  proefnotitie formulier.

Experimenteren met koffie en smaak

Ben jij van tijd tot tijd ook eens toe aan een iets sterkere bak koffie. Of drink je in de avond liever een wat zachtere koffie?

Hier hoef je geen ander pak koffie voor te kopen, dit kan gewoon met de koffie die je thuis hebt. Wij hebben een paar tips voor jou verzameld, die je helpen om de smaak van jouw koffie te twisten.

Let wel, wij raden aan maar een schakel tegelijk te veranderen. Wil je het wat professioneler doen, schrijf dan ook op wat je doet en hoe de smaak van de koffie verandert.

Veel proef plezier.

Laat ons graag weten wat voor jou de gouden tip was en stuur ons een bericht of tag ons op Instagram of Facebook.

Ons proefnotitie formulier helpt jou om je veranderingen en het resultaat goed te noteren. Dit helpt je uiteindelijk om de beste methode en het beste recept te kiezen.

Elk type koffie heeft zijn eigen smaak. Door het kiezen van een type koffie die jou aanspreekt op het gebied van smaak heb je al de eerste stap gezet om tot een lekkere koffie te komen. Smaaknoten die vaak door de brander worden vermeld op de verpakking kunnen je helpen om een keuze te maken.

De smaak van koffie komt tot stand door een aantal factoren die jij als consument niet direct kan beïnvloeden. Denk hierbij aan b.v. de type koffie plant, lokale omstandigheden, teelt, oogst, verwerking, branden, opslag enzovoort.

Wil je meer informatie over de verschillende koffie types en smaken, kijk dan hier.

Als consument kan je de smaak vooral bij het zetten van je koffie beïnvloeden.

Voor elk zetmethode heb je een aantal factoren die je zelf kan veranderen. Wij raden aan om maar een van de factoren tegelijk te veranderen om de directe invloed te proeven.

Soms zal dat duidelijker zijn en soms minder duidelijk.

De hoeveelheid koffie en water uitgedrukt in verhouding koffie : water wordt “brew ratio” genoemd. Veranderen van de verhouding koffie : water verhouding heeft direct effect op de smaak van de koffie omdat je de concentratie veranderd. De smaak/geur/kleurstoffen worden verdeeld door het water. Wanneer de koffiemoleculen door meer watermoleculen worden verdeeld, wordt de concentratie lager. Als de concentratie te laag is noemt men dat snel “een slappe bak”.

Bij filterkoffie adviseren wij een verhouding van 1 deel koffie en 15-20 delen water, dus 50-65g koffie per liter water. Bij espresso adviseren wij ongeveer een 1:2 verhouding, 20g koffie per double espresso van 40ml. Voor meer recepten kijk hier.

Door het veranderen van de maalgraad aan je molen worden de bonen grover of fijner gemalen. Fijn gemalen koffie heeft een groter oppervlakte dan grof gemalen koffie. Een grotere oppervlakte betekend dus dat het water meer stoffen zoals aroma’s uit de koffie opnemen.

Voor een perfecte smaak is de juist maalgraad erg belangrijk.

Kijk hier voor de juiste maalgraad die bij jouw zetmethode past.

Grof = dun, zwakke koffie

Fijn  = sterke koffie

Koffie bestaat voor ongeveer 98 % uit water. Het water is niet alleen een ingrediënt maar ook verantwoordelijk om de juiste en lekkere aromastoffen uit te koffie te halen.

Dit betekent dat de kwaliteit van een kopje koffie ook direct afhankelijk is van de kwaliteit van het gebruikte water. Dit water moet niet te zacht zijn voor de koffie, maar ook niet te hard. Het optimale water heeft een hardheid tussen 4dH en 8dH, pH 6-8 en een hoog mineraalgehalte. Verder zijn een hoog zuurstofgehalte en de afwezigheid van geur en kleur factoren die invloed kunnen hebben van belang voor een optimale aroma ontwikkeling.

Hardheid > 8dH = bitter en muffe koffie.

Hardheid < 4dH = zuur en bittere koffie

Wil je weten hoe hard jouw water is, kijk dan hier.

De ideale watertemperatuur ligt bij 92-96 °C.

Hoe heter het water hoe meer koffie bestanddelen worden opgelost en dit zorgt voor een sterkere koffie en kan bij te heet water bitter worden of tot een verbrande smaak leiden.

Hoe kouder het water hoe minder koffie bestanddelen worden opgelost. Kouder water loopt minder snel door de koffiefilter.

Zo kan bij voorbeeld een verkalkte koffiemachine leiden tot koudere watertemperatuur en dus ook koffie met als gevolg een andere koffiesmaak.

Turbulentie kan óf tijdens het toevoegen van water ontstaan óf indien de koffie-water-mix wordt doorgeroerd. Door het toevoegen van water in cirkelvormige bewegingen ontstaat extra turbulentie dat voor een goede waterverdeling zorgt.

Door turbulentie wordt het water dynamischer verdeeld en zo komen de smaaktonen beter uit de koffiedeeltjes.

Er zijn een aantal verschillende filtertypes voor verschillende zetmethodes beschikbaar. Over het algemeen ligt het verschil in het materiaal van het filtermedia, papier, metaal of stof. De twee laatste zijn herbruikbaar en moeten goed schoon gemaakt worden. Niet alle drie filter types zijn voor alle methodes verkrijgbaar. Een French Press / Cafétiere maak gebruik van een metalen filter. De Aeropress wordt vaak geleverd met papieren filters, hoewel inmiddels ook metalen filters (Discs) te koop zijn. De drip filter methode kent alle drie filtermedia.

Papieren filter
Filtert alle vaste stoffen en oliën die in de vloeistof zijn opgelost, daardoor is de koffie erg “schoon”, vrij van koffiedeeltjes, relatief helder en heeft vaak een roodachtige tint.

Metalen filter
Deze filters geven een nog duidelijkere, complexere en intensere smaak dan papieren filter, gezien de metaal filter de koffie-oliën beter doorlaat

Textiel- of doekenfilter
Een textielfilter geeft een rijker resultaat dan een papieren filter. Verder geeft het ook een veel helderdere smaak dan bij een Cafétiere / French Press. De koffieoliën kunnen beter door het textielfilter komen dan door het papieren filter hoewel minder goed dan door een metalen filter.

Het gaat om de duur waar het koffiepoeder met water in aanraking komt.

Wanneer de koffie langer met het water in aanraking komt, lossen er meer koffiebestanddelen op in het water en vice versa. De zuurdere componenten lossen sneller op dan de bittere. Probeer ten alle tijden over-extractie met als resultaat bittere koffie en onder-extractie met als gevolg een zure en grazige koffiesmaken te voorkomen.

Extractietijd te lang = Over-extractie en bittere koffie
Extractietijd te kort = Onder-extractie en zure, grazige koffie

Eindelijk begrijpen wat op de koffieverpakking staat

Op elk koffieverpakking staan verschillende factoren die onder anderen informatie geven over de smaak van de koffie. Herkomst en type koffie zijn natuurlijk twee belangrijke factoren. Wanneer je onderstaande vier factoren ook nog weet te interpreteren krijg je nog meer informatie over de smaak van de koffie:

Dit zijn vaak 2-3 woorden die worden gebruikt om de smaakrichting van de koffie aan jou te kunnen uitleggen. De brander beschrijft in worden welke smaak noten in de koffie terug te vinden zijn tijdens de smaakevaluatie sessie, ook cupping genoemd. Om juist deze smaakindicatie weer te geven maken koffie professionals gebruik van het zo genaamde ”Coffee Tasters Flavour Wheel”. Dit is een hulpmiddel voor koffieproevers om de smaak van de koffie beter te kunnen omschrijven. Het “Coffee Tasters Flavour Wheel” is een grafisch weergave van data uit het “World Coffee Research Sensory Lexicon”. Duizenden professionals en proevers hebben in samenwerking met “World Coffee Research” en de “Specialty Coffee Association” deze Lexicon geschreven waar de nomenclatuur van de smaken vastgesteld is. Deze smaak is notig, deze smaak is vanille, deze smaak is citrus enzovoort.

Van BeanMeUp hebben wij een vereenvoudigde versie van het flavour wheel ontwikkeld, om jou een hulp te bieden bij het beoordelen van jouw koffie.

Als het gaat over koffie en zure smaaknoten van de koffie zijn de meningen erg verschillend. Sommige mensen zijn echte liefhebbers en andere vinden het helemaal niets.

Hieronder een overzicht over de interpretatie van deze worden.

Zure Smaak
Redelijk zure smaak
Minder zure smaak
Zeer laag tot geen zure smaak
Citrus
Bessen
Vers fruit
Appel
Peer
Rood fruit
Woorden gerelateerd aan gekookt of gekonfijt fruit
Jam
Gekonfijte sinaasappels
Geen fruit woorden in de beschrijving
Noten
Karamel
Chocolade
Weinig mondgevoel
Veel mondgevoel
Lichte koffie
Delicaat
Elegant
Thee-achtig
Bloemig
Romig
Rijk
Vol

Woorden zoals tropisch fruit of andere fruitsmaken geven vaak een indicatie over de verwerkingsmethode in het land van oorsprong. Over het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘washed’ en ‘natural’. Inmiddels zijn er ook een aantal andere methodes bij gekomen zoals bij voorbeeld ‘semi-washed’ of ‘honey processed’. Sommige landen hebben ook een eigen methode. Als je meer wilt weten over de verwerkingsmethodes per land kijk dan hier.

Naturel verwekingsmethode:

Tropisch fruit

Ananas

Mango

Aardbei

Over het algemeen komen vaak de termen “light” of “licht”, “medium” en “dark” of “donker” terug om de roostgraad/branding te omschrijven. Soms kan je ook worden zoals “filterbranding”, “espressobranding” of “omniroast” terugvinden.

Filterbranding staat vaak voor licht gebrande koffies terwijl de espressobranding vaak voor donkerder gebrande koffies staat die voornamelijk voor espressomachines worden aangeraden. Een omniroast is een koffie die zowel geschikt voor de filter zetmethode als voor een espressoapparaat. Omni is afgeleid van het Latijns ‘omnis’ en betekend alles, elk, ieder. Vaak zijn dit koffies met een medium branding.

Als er geen indicatie over de branding is aangegeven op de verpakking betekent dit vaak dat het een licht tot medium gebrande koffie is.

Licht tot medium gebrande koffie hebben vaak minder body dan donker gebrande koffies. Te weinig body wordt vaak niet lekker gevonden. Als je op zoek bent naar lichte koffie, zoek dan naar woorden als delicaat, elegant, thee-achtig, bloemig op de verpakking. Zoek je naar koffies met meer body of mondgevoel let dan vooral op woorden zoals romig, rijk, vol

Filterbranding -> Licht gebrand ->  hoger in aciditeit met een lichte zoetheid

Omniroast -> Medium gebrand -> gebalanceerd met goede zoetheid

Espressobranding -> Donker gebrand -> vaak bitterder

Over het algemeen is de koffie na branding de eerste 2-3 maanden het smaakvolst en dus ook het lekkerst. Koffie verliest na het branden geleidelijk aroma’s. Die verdwijnen als het ware in de atmosfeer en dus uit de koffie. Ook ontwikkelt koffie op ten duur minder plezierige smaken. Zo kan bijvoorbeeld de olie welke in de koffieboon aanwezig is oxideren. Dit effect is vaker te zien bij donker gebrande koffie, waar de olie meer aan de buitenkant van de boon te vinden is. Komt dit dan in aanraking met zuurstof, dan reageren de oliën met de zuurstof.

De branddatum is niet altijd aangegeven op de verpakking. In de supermarkt vind je op de verpakking een “tenminste houdbaar tot” (tht) datum vermeld. Deze informatie geeft je al een beetje inzicht over wanneer de koffie eventueel gebrand zou kunnen zijn. In de supermarkt heeft de koffie vaak een houdbaarheid van 12 maanden. Soms kan dit ook 18 of zelfs 24 maanden zijn. Dus dan kan je berekenen hoe oud een koffie eventueel kan zijn als je de “tht datum” hebt gevonden. Makkelijker is het natuurlijk als de branddatum direct op de verpakking is aangegeven.

De smaakintensiteit vind je vooral op koffieverpakkingen uit de supermarkt. Intensiteit heeft niets te maken met het cafeïne gehalte van de koffie.

Zo hebben Espresso’s vaak een hoge intensiteit maar bevatten minder cafeïne dan filterkoffie. Dit heeft te maken met de tijd die de koffie in aanraking komt met water. Cafeïne heeft langer de tijd nodig om op te lossen in het hete water.

Het is moeilijk om de smaakintensiteit van verschillende merken koffie te vergelijken, gezien de intensiteitsscala per merk anders kan zijn. Het ene merk gebruikt 1-5 terwijl een ander een scala van 1-9 of 1-12 gebruikt. Uiteindelijk wordt de intensiteit van de koffie in jouw kop bepaald door branding van de koffiebonen en door de interactie tussen water en het koffieprut. Wees dus daarom voorzichtig met het interpreteren van de intensiteit die genoemd is op de verpakking en let meer op factoren zoals branding, smaakindicatie en branddatum.

De smaak van de verschillende koffies ter wereld

Elke koffie heeft een eigen smaak die afhankelijk is van verschillende factoren. Hieronder vind je een aantal factoren die de smaak kunnen beïnvloeden:

  • Plant type – Arabica (Bourbon, Typica, Heirloom); Robusta, Liberica, Excelsa
  • Oorsprong en lokale omstandigheden (bodem, weer, hoogte etc.)
  • Teelt
  • Verwerking (natural, washed, semi-washed)
  • Branden (licht, medium, donker of iets ertussenin)
  • Opslag
  • Verpakking
  • Maalgraad (fijn tot grof)
  • Zetmethode

Ethiopië

Hoofd types: Arabica (native Heirloom variëteiten)

Proces: Washed en naturel?

Smaak: bijna alle smaken zijn hier te vinden van citrus, fruitig, bloemig
tot notig en chocolade, fris zoet en kruidig; naturals zijn meestal fruitig,
zwaar en wijnachtig, washed koffies zijn bloemige, theeachtige

Mondgevoel/body: zacht, gemiddeld, vol

Opmerking: Het oorsprongsland van de Arabica koffie

Kenia

Hoofd types: Arabica (Bourbon variëteiten)

Proces: Washed en some natural, lokale technieken

Smaak: intens aromatisch, complex fruit, bessen, citrus

Mondgevoel/body: vol, rijk

Tanzania

Hoofd types: 70% Arabica (Bourbon variëteiten), 30% Robusta

Proces: Arabica > washed, Robusta > natural

Smaak: Arabica > citrus, bessen, wijnachtig; Robusta> zoet

Mondgevoel/body: Arabica > helder, Robusta > vol, zwaar

Rwanda

Hoofd types: Arabica (Bourbon)

Proces: Washed

Smaak: zoet, bloemig zuur,

Mondgevoel/body: zacht tot gemiddeld

Burundi

Hoofd types: Arabica (Bourbon Caturra)

Proces: Washed en some natural, lokale technieken

Smaak: zoet, bloemig, citrus, zoet

Mondgevoel/body: zacht, soft

Uganda

Hoofd types: 20% Arabica (Typica variëteiten), 80% Robusta

Proces: washed en natural

Smaak: Arabica > fruitig, zuur, wijnachtig, sommige zijn zoet en chocoladig; Robusta> zuur, complex, zoet

Mondgevoel/body: vol, zwaar

Malavi

Hoofd types: Arabica (Geisha, Catimor)

Proces: Washed

Smaak: subtiel bloemig

Mondgevoel/body: zacht, soft

Opmerking: 's werelds kleinste producent

Indië

Hoofd types: 40% Arabica (Typica, Bourbon), 60% Robusta

Proces: washed, natural, semi-washed, lokale technieken

Smaak: Arabica > fruitig; Robusta> kruidig

Mondgevoel/body: vol, zwaar, weinig zuur

Indonesië
- Sumatra

Hoofd types: 25% Arabica (Typica, Bourbon), 75% Robusta

Proces: washed, lokale technieken

Smaak: Arabica > donkerde chocolade, karamel, zoet, kruidig; Robusta> notig, aards

Mondgevoel/body: vol, zoete nasmaak

Indonesië
- Sulawesi

Hoofd types: 95% Arabica (Typica), 5% Robusta

Proces: washed, lokale technieken

Smaak: Arabica > grapefruit, bessen, notig, kruidig, weinig tot zeer weinig zuur

Mondgevoel/body: vol, dik

Indonesië
- Java

Hoofd types: 10% Arabica (Typica), 90% Robusta

Proces: washed, lokale technieken

Smaak: notig, kruidig, aards, rustiek, weinig tot zeer weinig zuur

Mondgevoel/body: vol, zwaar

Papua Nieuw-Guinea

Hoofd types: 95% Arabica (Typica, Bourbon), 5% Robusta

Proces: washed, natural, semi-washed, lokale technieken

Smaak: Arabica> lage tot gemiddeld zuur, kruidig, houtig, zoet, tropisch, wijnmachtig; Robusta > tabaksachtige smaak

Mondgevoel/body: compact textuur

Australië

Hoofd types: Arabica (Typica, Bourbon)

Proces: washed, pulped natural

Smaak: zoet, notig chocoladig, zacht in zuur

Mondgevoel/body: zacht

Thailand

Hoofd types: 95% Arabica (Typica, Bourbon), 5% Robusta

Proces: natural, some washed,

Smaak: Arabica> weinig zuur, zacht bloemig

Mondgevoel/body: zacht textuur

Vietnam

Hoofd types: 5% Arabica (Heirloom, Bourbon), 95% Robusta

Proces: natural, some washed

Smaak: Robusta > zoet, notig, scherp, roasted

Mondgevoel/body: zacht textuur

Opmerking: Een na grootste koffieproducerend land

China

Hoofd types: 95% Arabica (Typica, Bourbon), 5% Robusta

Proces: washed, natural,

Smaak: Arabica > zacht, zoet, notig, karamel, chocoladig

Mondgevoel/body: zacht textuur

Yemen

Hoofd types: Arabica (Typica, Heirloom)

Proces: natural, lokale technieken

Smaak: kruidig, aards, fruitig, wijnachtig, notig, tabaksachtige smaak

Mondgevoel/body: zacht textuur

Opmerking: de meest interessante arabicas groeien hier met “wild flavors”, Matari region staat bekent voor de meest “acidic” koffies

Brazilië

Hoofd types: 80% Arabica (Bourbon variëteiten), 20% Robusta

Proces: washed, semi-washed, pulped natural, natural

Smaak: Arabica > zoet, zacht, notig chocoladig, zacht in zuur

Mondgevoel/body: zacht, gemiddeld tot vol body

Opmerking: Grootste koffieproducerend land

Columbia

Hoofd types: Arabica (Typica, Bourbon)

Proces: washed

Smaak: verschillend per regio, van zoet, notig, chocoladig tot sommige bloemig, fruitig bijna tropisch

Mondgevoel/body: verschillend van rijk, vol tot sommige zacht en gemiddeld

Bolivia

Hoofd types: Arabica (Typica)

Proces: washed, some natural

Smaak: zoet gebalanceerd, bloemig en kruidig of romig en chocoladig

Mondgevoel/body: zacht

Opmerking: Een regio met groeipotentie, grootste uitdagingen zijn het onbetrouwbare transport, de missende apparatuur en de technische ondersteuning

Peru

Hoofd types: Arabica (Typica, Bourbon)

Proces: washed

Smaak: zacht, citrus, fruitig, aards, kruidig

Mondgevoel/body: zacht, gemiddeld

Ecuador

Hoofd types: 60% Arabica (Typica, Bourbon variëteiten), 40% Robusta

Proces: washed, natural

Smaak: zoet, zacht, hint van bessen

Mondgevoel/body: gemiddeld body

Opmerking: Een land met groeipotentie

Guatemala

Hoofd types: 98% Arabica (Bourbon- en Typica variëteiten), 2% Robusta

Proces: washed, some natural, lokale technieken

Smaak: van zoet, chocolade, karamel, gedroogd fruit, citrus

Mondgevoel/body: gemiddeld tot vol body

El Salvador

Hoofd types: Arabica (Bourbon variëteiten)

Proces: washed, some natural

Smaak: zoet, romig, toffee, kruidig, notig en pittg tot citrus en bloemig

Mondgevoel/body: gemiddeld tot vol body

Opmerking: Produceert de smaakvolste koffies van de wereld

Costa Rica

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)

Proces: washed, honey-natural

Smaak: complex, zoet, stroop, soms notig, citrus, bloemig

Mondgevoel/body: zacht

Nicaragua

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)

Proces: washed, some natural of pulped-natural

Smaak: zoet, fudge, melkchocolade, bloemig, honing, kruidig, vanilla

Mondgevoel/body: zacht tot gemiddeld

Honduras

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)

Proces: washed

Smaak: regio afhankelijk van notig, hazelnoot, vanilla en toffee tot zuur Kenian style

Mondgevoel/body: zacht tot gemiddeld

Opmerking: Grootste contrast in smaak van Centraal Amerika

Panama

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)

Proces: washed, natural

Smaak: zoet, honing, gebalanceerd, bloemig, citrus

Mondgevoel/body: zacht

Mexico

Hoofd types: 90% Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten) 10% Robusta

Proces: washed, some natural

Smaak: Arabica > zoet, notig, karamel

Mondgevoel/body: zacht

Puerto Rico

Hoofd types: Arabica (Bourbon- en Typica variëteiten,)

Proces: washed, natural

Smaak: zoet, gebalanceerd, kruidig, amandel, zacht/zuur

Mondgevoel/body: zacht

Opmerking: Een van de kleinste koffieproducerende landen.

Hawaii

Hoofd types: Arabica (Typica variëteiten,)

Proces: washed, natural

Smaak: melkchocolade, gebalanceerd, aromatisch zoet, complex aroma

Mondgevoel/body: gemiddeld

Opmerking: Maui en Kona zijn de eilanden die koffie produceren. De koffie van Maui wordt bijna alleen maar gebrand verkocht.

Jamaica

Hoofd types: Arabica (Blue Mountain, Typica variëteiten,)

Proces: washed

Smaak: zoet, zacht, notig

Mondgevoel/body: gemiddeld

Opmerking: De Blue Mountain koffie is iconisch en duur. Deze koffie wordt in houten vaten verscheept en niet zoals gangbaar in jute zakken.

Dominicaanse Republiek

Hoofd types: Arabica (Typica en Bourbon variëteiten,)

Proces: washed, some natural

Smaak: regio afhankelijk van chocoladig, pittig en sterk tot bloemig, helder en delikaat

Mondgevoel/body: van weinig tot vol

Opmerking: Gezien de lokale bevolking ook koffie drinkt en de aanzienlijke weersomstandigheden wordt weinig koffie geëxporteerd.

Cuba

Hoofd types: Arabica (Typica variëteiten,)

Proces: washed

Smaak: zoet, aards, tabaksachtige smaak, weinig zuur

Mondgevoel/body: zwaar, vol

Haïti

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten,)

Proces: natural, some washed

Smaak: notig en fruitige tonen, de washed koffies smaken zoet en citrusachtig

Mondgevoel/body: gemiddeld

Opmerking: Haïti was ooit verantwoordelijk voor de helft van de wereldkoffieproductie. Gehinderd door politieke onrust en natuurrampen, zijn er nu weinig koffieteeltgebieden en maar kleine boerderijen over.

Om je toch een overzicht te geven hier een paar algemene smaakrichtingen die op de Arabica koffies van toepassing zijn.

Zuid-Amerika             
Smaak: Romig, zoet, tropisch fruit

Centraal Amerika
Smaak: Zoet, stroop, fruit

Afrika   
Smaak: Fruit, citrus, bloemig, sappig         

Azië
Smaak: Rijk, aards, kruidig, complex, exotisch

De smaak van de verschillende koffies ter wereld

Elke koffie heeft een eigen smaak die afhankelijk is van verschillende factoren. Hieronder vind je een aantal factoren die de smaak kunnen beïnvloeden:

  • Plant type – Arabica (Bourbon, Typica, Heirloom); Robusta, Liberica, Excelsa
  • Oorsprong en lokale omstandigheden (bodem, weer, hoogte etc.)
  • Teelt
  • Verwerking (natural, washed, semi-washed)
  • Branden (licht, medium, donker of iets ertussenin)
  • Opslag
  • Verpakking
  • Maalgraad (fijn tot grof)
  • Zetmethode


Om je toch een overzicht te geven hier een paar algemene smaakrichtingen die op de Arabica koffies van toepassing zijn.

Zuid-Amerika             
Smaak: Romig, zoet, tropisch fruit

Centraal Amerika
Smaak: Zoet, stroop, fruit

Afrika   
Smaak: Fruit, citrus, bloemig, sappig         

Azië
Smaak: Rijk, aards, kruidig, complex, exotisch

Cariben en Noord-Amerika

Cariben en Noord-Amerika

Zuid- en Centraal Amerika

Zuid- en Centraal Amerika

Azië en Oceanië

Azië en Oceanië

Afrika

Afrika

Ethiopië

Hoofd types: Arabica (native Heirloom variëteiten)
Proces: Washed en natural naturel?
Smaak: bijna alle smaken zijn hier te vinden van citrus, fruitig, bloemig tot notig en chocolade, fris zoet en kruidig; naturals zijn meestal fruitig, zwaar en wijnachtig, washed koffies zijn bloemige, theeachtige
Mondgevoel/body: zacht, gemiddeld, vol
Opmerking: Het oorsprongsland van de Arabica koffie

Kenia

Hoofd types: Arabica (Bourbon variëteiten)
Proces: Washed en some natural, lokale technieken
Smaak: intens aromatisch, complex fruit, bessen, citrus
Mondgevoel/body: vol, rijk

Tanzania

Hoofd types: 70% Arabica (Bourbon variëteiten), 30% Robusta
Proces: Arabica > washed, Robusta > natural
Smaak: Arabica > citrus, bessen, wijnachtig; Robusta> zoet
Mondgevoel/body: Arabica > helder, Robusta > vol, zwaar

Rwanda

Hoofd types: Arabica (Bourbon)
Proces: Washed
Smaak: zoet, bloemig zuur,
Mondgevoel/body: zacht tot gemiddeld

Burundi

Hoofd types: Arabica (Bourbon Caturra)
Proces: Washed en some natural, lokale technieken
Smaak: zoet, bloemig, citrus, zoet
Mondgevoel/body: zacht, soft

Uganda

Hoofd types: 20% Arabica (Typica variëteiten), 80% Robusta
Proces: washed en natural
Smaak: Arabica > fruitig, zuur, wijnachtig, sommige zijn zoet en chocoladig; Robusta> zuur, complex, zoet
Mondgevoel/body: vol, zwaar

Malavi

Hoofd types: Arabica (Geisha, Catimor)
Proces: Washed
Smaak: subtiel bloemig
Mondgevoel/body: zacht, soft
Opmerking: ‘s werelds kleinste producent

Indië

Hoofd types: 40% Arabica (Typica, Bourbon), 60% Robusta
Proces: washed, natural, semi-washed, lokale technieken
Smaak: Arabica > fruitig; Robusta> kruidig
Mondgevoel/body: vol, zwaar, weinig zuur

 

 

Indonesië
– Sumatra

Hoofd types: 25% Arabica (Typica, Bourbon), 75% Robusta
Proces: washed, lokale technieken
Smaak: Arabica > donkerde chocolade, karamel, zoet, kruidig; Robusta> notig, aards
Mondgevoel/body: vol, zoete nasmaak

 

– Sulawesi

Hoofd types: 95% Arabica (Typica), 5% Robusta
Proces: washed, lokale technieken
Smaak: Arabica > grapefruit, bessen, notig, kruidig, weinig tot zeer weinig zuur
Mondgevoel/body: vol, dik

 

– Java

Hoofd types: 10% Arabica (Typica), 90% Robusta
Proces: washed, lokale technieken
Smaak: notig, kruidig, aards, rustiek, weinig tot zeer weinig zuur
Mondgevoel/body: vol, zwaar

 

 

Papua Nieuw-Guinea

Hoofd types: 95% Arabica (Typica, Bourbon), 5% Robusta
Proces: washed, natural, semi-washed, lokale technieken
Smaak: Arabica> lage tot gemiddeld zuur, kruidig, houtig, zoet, tropisch, wijnmachtig; Robusta > tabaksachtige smaak
Mondgevoel/body: compact textuur

 

 

Australië

Hoofd types: Arabica (Typica, Bourbon)
Proces: washed, pulped natural
Smaak: zoet, notig chocoladig, zacht in zuur
Mondgevoel/body: zacht

 

 

Thailand

Hoofd types: 95% Arabica (Typica, Bourbon), 5% Robusta
Proces: natural, some washed,
Smaak: Arabica> weinig zuur, zacht bloemig
Mondgevoel/body: zacht textuur

 

 

Vietnam

Hoofd types: 5% Arabica (Heirloom, Bourbon), 95% Robusta
Proces: natural, some washed
Smaak: Robusta > zoet, notig, scherp, roasted
Mondgevoel/body: zacht textuur
Opmerking: Een na grootste koffieproducerend land

 

 

China

Hoofd types: 95% Arabica (Typica, Bourbon), 5% Robusta
Proces: washed, natural,
Smaak: Arabica > zacht, zoet, notig, karamel, chocoladig
Mondgevoel/body: zacht textuur

 

 

Yemen

Hoofd types: Arabica (Typica, Heirloom)
Proces: natural, lokale technieken
Smaak: kruidig, aards, fruitig, wijnachtig, notig, tabaksachtige smaak
Mondgevoel/body: zacht textuur
Opmerking: de meest interessante arabicas groeien hier met “wild flavors”, Matari region staat bekent voor de meest “acidic” koffies

Brazilië

Hoofd types: 80% Arabica (Bourbon variëteiten), 20% Robusta
Proces: washed, semi-washed, pulped natural, natural
Smaak: Arabica > zoet, zacht, notig chocoladig, zacht in zuur
Mondgevoel/body: zacht, gemiddeld tot vol body
Opmerking: Grootste koffieproducerend land

Columbia

Hoofd types: Arabica (Typica, Bourbon)
Proces: washed
Smaak: verschillend per regio, van zoet, notig, chocoladig tot sommige bloemig, fruitig bijna tropisch
Mondgevoel/body: verschillend van rijk, vol tot sommige zacht en gemiddeld

Bolivia

Hoofd types: Arabica (Typica)
Proces: washed, some natural
Smaak: zoet gebalanceerd, bloemig en kruidig of romig en chocoladig
Mondgevoel/body: zacht
Opmerking: Een regio met groeipotentie, grootste uitdagingen zijn het onbetrouwbare transport, de missende apparatuur en de technische ondersteuning

Peru

Hoofd types: Arabica (Typica, Bourbon)
Proces: washed
Smaak: zacht, citrus, fruitig, aards, kruidig
Mondgevoel/body: zacht, gemiddeld

Ecuador

Hoofd types: 60% Arabica (Typica, Bourbon variëteiten), 40% Robusta
Proces: washed, natural
Smaak: zoet, zacht, hint van bessen
Mondgevoel/body: gemiddeld body
Opmerking: Een land met groeipotentie

Guatemala

Hoofd types: 98% Arabica (Bourbon- en Typica variëteiten), 2% Robusta
Proces: washed, some natural, lokale technieken
Smaak: van zoet, chocolade, karamel, gedroogd fruit, citrus
Mondgevoel/body: gemiddeld tot vol body

El Salvador

Hoofd types: Arabica (Bourbon variëteiten)
Proces: washed, some natural
Smaak: zoet, romig, toffee, kruidig, notig en pittg tot citrus en bloemig
Mondgevoel/body: gemiddeld tot vol body
Opmerking: Produceert de smaakvolste koffies van de wereld

Costa Rica

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)
Proces: washed, honey-natural
Smaak: complex, zoet, stroop, soms notig, citrus, bloemig
Mondgevoel/body: zacht

Nicaragua

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)
Proces: washed, some natural of pulped-natural
Smaak: zoet, fudge, melkchocolade, bloemig, honing, kruidig, vanilla
Mondgevoel/body: zacht tot gemiddeld

Honduras

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)
Proces: washed
Smaak: regio afhankelijk van notig, hazelnoot, vanilla en toffee tot zuur Kenian style
Mondgevoel/body: zacht tot gemiddeld
Opmerking: Grootste contrast in smaak van Centraal Amerika

Panama

Hoofd types:
Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten, Geisha)
Proces: washed, natural
Smaak: zoet, honing, gebalanceerd, bloemig, citrus
Mondgevoel/body: zacht

Mexico

Hoofd types: 90% Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten) 10% Robusta
Proces: washed, some natural
Smaak: Arabica > zoet, notig, karamel
Mondgevoel/body: zacht

Puerto Rico

Hoofd types: Arabica (Bourbon- en Typica variëteiten,)
Proces: washed, natural
Smaak: zoet, gebalanceerd, kruidig, amandel, zacht/zuur
Mondgevoel/body: zacht
Opmerking: Een van de kleinste koffieproducerende landen.

Jamaica

Hoofd types: Arabica (Blue Mountain, Typica variëteiten,)
Proces: washed
Smaak: zoet, zacht, notig
Mondgevoel/body: gemiddeld
Opmerking: De Blue Mountain koffie is iconisch en duur. Deze koffie wordt in houten vaten verscheept en niet zoals gangbaar in jute zakken.

Dominicaanse Republiek

Hoofd types: Arabica (Typica en Bourbon variëteiten,)
Proces: washed, some natural
Smaak: regio afhankelijk van chocoladig, pittig en sterk tot bloemig, helder en delikaat
Mondgevoel/body: van weinig tot vol
Opmerking: Gezien de lokale bevolking ook koffie drinkt en de aanzienlijke weersomstandigheden wordt weinig koffie geëxporteerd.

Cuba

Hoofd types: Arabica (Typica variëteiten,)
Proces: washed
Smaak: zoet, aards, tabaksachtige smaak, weinig zuur
Mondgevoel/body: zwaar, vol

Haïti

Hoofd types: Arabica (Typica- en Bourbon variëteiten,)
Proces: natural, some washed
Smaak: notig en fruitige tonen, de washed koffies smaken zoet en citrusachtig
Mondgevoel/body: gemiddeld
Opmerking: Haïti was ooit verantwoordelijk voor de helft van de wereldkoffieproductie. Gehinderd door politieke onrust en natuurrampen, zijn er nu weinig koffieteeltgebieden en maar kleine boerderijen over.

Hawaii

Hoofd types: Arabica (Typica variëteiten,)
Proces: washed, natural
Smaak: melkchocolade, gebalanceerd, aromatisch zoet, complex aroma
Mondgevoel/body: gemiddeld
Opmerking: Maui en Kona zijn de eilanden die koffie produceren. De koffie van Maui wordt bijna alleen maar gebrand verkocht.

Welke maalgraad heb ik nodig?

1: Veel gebruikt voor espresso.
2: Veel gebruikt voor Mokka Pot.
3: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Aeropress.
4: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60.
5: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60 of Handfilter.
6: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Handfilter.
7: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Chemex.
8: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Filter koffiezetapparaat.
9: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Cafetière of French Press.
10: Veel gebruikt voor cold brew koffie.