Jouw koffie nog lekkerder? Dit moet je weten voor je koffie gaat kopen

Koffie is het lekkerst tussen 10 dagen na branding tot ongeveer tot 3 maanden na branddatum. Hoe langer de koffie wordt bewaard hoe meer aromastoffen ontsnappen uit de koffie in de atmosfeer. Dit effect is nog groter bij gemalen koffie. Deze heeft namelijk een groter oppervlakte waardoor de gassen kunnen verdwijnen. Dit gebeurt zodra de verpakking geopend wordt. Verder is koffie die traceerbaar is van goede kwaliteit. Koffie van goede kwaliteit geven een lekker kop koffie. Van boer tot koffiekop is aandacht gegeven aan de koffie en dat is te proeven in de smaak.

Deel deze post

Tip 1: Koop verse koffie

Kijk naar de branddatum op de verpakking. Veel branderijen hebben deze naast het houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking. In de supermarkt vind je vooral koffie met een “tenminste houdbaar tot” (tht) datum vermeld. Deze informatie geeft je al een beetje inzicht over wanneer de koffie eventueel gebrand zou kunnen zijn. In de supermarkt heeft de koffie vaak een houdbaarheid van 12 maanden. Soms kan dit ook 18 of zelfs 24 maanden zijn. Dus nu zou je kunnen berekenen hoe oud een koffie eventueel kan zijn als je het “tht datum” hebt gevonden. Makkelijker is het natuurlijk als de branddatum direct op de verpakking is aangegeven. Trouwens is het de supermarkt die deze houdbaarheidsdatum op de verpakking wil hebben, dit is niet de keuze van de branderij. Sterker nog het is verplicht om de minimale houdbaarheid op de verpakking van levensmiddelen te noemen (met enkele uitzonderingen, denk aan fruit, brood, alcoholische dranken etc.).

Over het algemeen is de koffie de eerste 3 maanden na branding het smaakvolst en dus ook het lekkerst. Zorg dat je koffie koopt die niet ouder is dan 3 maanden. Heb je de koffie dan in huis, drink hem dan ook binnen die drie maanden.

Waarom is dat nou zo belangrijk?

Koffie verliest na het branden geleidelijk aroma’s. Die verdwijnen als het waren in de atmosfeer en dus uit de koffie. Ook ontwikkelt koffie op ten duur minder plezierige smaken. Zo kan bijvoorbeeld de olie wat in de koffieboon aanwezig is, oxideren. Dit effect is vaker te zien bij donker gebrande koffie, waar de olie meer aan de buitenkant van de boon te vinden is. Komt dit dan in aanraking met zuurstof, reageren de oliën met de zuurstof. Dit effect wordt vetoxidatie genoemd en leid tot een afwijkende smaakbeleving.

Heb je dan verse koffie gekocht, dan let ook even op dat de koffie niet te vers is. Met name als je espresso wilt zetten is dit belangrijk. Inderdaad een beetje verwarrend.

Na het branden bevatten de koffiebonen nog veel CO2 (koolstofdioxide). Dit hangt samen met de chemische processen die tijdens het branden plaatsvinden. Deze CO2 komt met name de eerste dagen na het branden vrij. Daarom hebben onze verpakkingen ook een klein ventiel. Het is een ventiel wat alleen gassen één kant op laat gaan. Het voorkomt dus dat andere gassen zoals zuurstof in de koffieverpakking kunnen komen.

Wil je nu met super verse koffie espresso zetten, dat betekent dan dat het water onder druk door de gemalen koffie moet lopen. Het vrijkomen van de CO2 gassen verstoren dit proces en maken het moeilijk om een espresso te zetten. Laat de vers gebrande koffie 7-14 dagen liggen. Dan is de koffie op z’n best.

Tip 2: Koop koffiebonen

Als je koffiebonen koopt krijg je meer waar voor je geld. Want gemalen koffie verliest veel sneller zijn aroma stoffen dan de hele boon. Ook kan zuurstof sneller in de koffie dringen als de koffie gemalen is. De hele boon beschermt zichzelf voor zuurstof door de (min of meer) intacte beschermlaag aan de buitenkant van de boon.

Bij het malen van koffie wordt de boon in duizenden kleine deeltjes gemalen en deze hebben dus een veel grotere oppervlakte waardoor smaakstoffen in de lucht kunnen verdwijnen en zuurstof in de koffie kan komen. Dit zorgt dus voor een verandering van de smaak van de koffie. De koffie blijft nog wel naar koffie smaken, maar verliest hij zijn complexiteit en zijn verrassende smaakbeleving. Dit is ook de reden waarom gemalen koffie vacuüm verpakt is. Dit zorgt ervoor dat deze veranderingen minder plaatsvinden. Het nadeel is alleen dat zodra de verpakking geopend wordt, komt de koffie met zuurstof in aanraking en het proces van smaakafname begint. Dus koop hele bonen en maal deze vlak voor het zetten van je koffiedrankje. Desnoods met een handmolen.

Het best bewaar je koffie trouwens in de originele verpakking, door deze na gebruik weer goed dicht te maken. Een alternatieve container is dus niet nodig. Bij het om vullen van de koffie in een andere container komt deze direct weer in aanraking met zuurstof en dat wil je juist voorkomen.

Tip 3: Koop traceerbare koffie

Traceerbare koffie betekend dat de herkomst van de koffie duidelijk herkenbaar is. Dit betekent niet alleen koffie met indicatie “single origin”. Single origin geeft vaak het land van herkomst aan. Belangrijker is te weten van welke regio in dat land de koffie komt, of zelfs van welke boerderij. Als je dit kan zien zijn er dus extra stappen nodig om de koffie te traceren. De koffie moet apart worden gehouden tijdens het hele proces van het land tot aan jouw kopje. Deze stappen kosten geld en worden alleen genomen voor koffie met een heel goede smaak. Voor koffie van slechtere kwaliteit is dit niet de moeite waard en woord dit dus ook niet gedaan.

Via deze extra informatie op de verpakking of op de website van de brander weet je dat het om goede kwaliteit koffie gaat. Kwaliteit zit dus in elke stap van het proces en begint met de plant en de boer. Vaak worden de koffiebessen met de hand geplukt. Dit gezien niet alle bessen tegelijk rijp zijn. Door te voorkomen dat onrijpe bonen worden geoogst en het hele proces doorlopen tot in je kop is al een stap aan kwaliteit gezet. Onrijpe bessen en dus ook de pitten van de bessen, de koffieboon, zorgen voor een afwijkende smaakbeleving.

Meer om te lezen

Welke maalgraad heb ik nodig?

1: Veel gebruikt voor espresso.
2: Veel gebruikt voor Mokka Pot.
3: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Aeropress.
4: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60.
5: Veel gebruikt voor koffie gezet met een V60 of Handfilter.
6: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Handfilter.
7: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Chemex.
8: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Filter koffiezetapparaat.
9: Veel gebruikt voor koffie gezet met een Cafetière of French Press.
10: Veel gebruikt voor cold brew koffie.