Benodigdheden
- Kookpan
- 3 kommen
- Handmixer of KitchenAid
- Siliconen spatel
- Spuitzak
- Bakplaat
- Bakpapier
- Koffie molen (evt.)
- Au-bain-marie
- Thermometer
Ingrediënten voor 70 Macarons
- 300 g Poedersuiker
- 300 g Amandelen (gemalen)
- 30 g Koffie-extract
- 220 g Eiwit van eieren
- 75 g Water
- 300 g Suiker (superfijn gemalen)
- 450 g Witte chocolade (35%)
- 30 g Ĉokolado koffiebonen
- 520 g Room (32-35% vet)
Bereiding:
Doe de poedersuiker, amandelen en de helft (110g) van het eiwit in een kom.
Doe de andere 110g eiwit in een hoge kom om te kunnen opkloppen.
Breng nu het water in een kookpan aan de kook.
Voeg de fijngemalen suiker toe en kook het tot een stroop.
Als de stroop een temperatuur van 115˚C heeft bereikt begin met het opkloppen van het eiwit.
Als de stroop 118˚C heet is zet de mixer van het eiwit wat lager (op medium) en begin de stroop gelijkmatig in het opgeklopte eiwit te gieten.
Blijf mixen tot de massa is afgekoeld naar 50˚C.
Gebruik nu een siliconen spatel om de meringue massa door de suiker-amandel-mix te roeren tot de mix in volume afneemt.
Bereid nu een bakplaat met bakpapier voor.
Breng de massa over in een spuitzak en spuit rondjes van gelijke grootte op de bakplaat.
Tik de bakplaat met het deeg een paar keer goed op het aanrecht of de grond om een even oppervlakte te krijgen en de lucht uit het deeg te kloppen.
Bak nu 12 minuten in een voorverwarmde bakoven bij 180˚C.
Let wel: maak na 4 en 8 minuten de oven een keer open en direct weer dicht om het vocht uit de oven te laten verdwijnen. Laat de koeken afkoelen en begin alvast met het bereiden van de vulling.
Breng de room in een pan aan de kook.
Voeg de gemalen koffie toe aan de room en roer goed door.
Zet de kookplaat uit, plaats een deksel op de pan en laat de room-koffie-mix rusten.
Smelt de witte chocolade in een waterbad (au-bain-marie).
Giet de room door een zeef in drie delen in de witte chocolade, roer tussendoor goed door tot een gladde massa ontstaat.
Bedek het nu door voorzichtig plasticfolie op het oppervlak te drukken en laat het 6 uur in de koelkast afkoelen.
Na het afkoelen kunnen de Macarons afgewerkt worden door de vulling met een spuitzak op een helft van het koekje te vullen en de andere helft erop te plaatsen.
Tip: Plaats de Macarons nog een 24h in de koelkast. Door het spuiten wordt warmte van je handen overgedragen aan de vulling. Deze wordt hierdoor iets vloeibaarder.
Geniet ervan!